Vinkovci
    Temperatura : 15.8°C
    Vlažnost zraka : 86%

 

VINKOVCI - Čini se da bi, konačno, za drvoprerađivačkog diva, Spačvu d.d. iz Vinkovaca, trebali doći bolji dani jer ovih je dana na posao vraćeno 40 radnika. Iako je to samo kap u moru uzme li se u obzir da je, zbog teške gospodarske situacije u posljednje dvije godine, otkaze u toj tvrtki dobilo više od 300 radnika (doduše, najveći dio bio ih je zaposlen na određeno vrijeme), vraćanje na posao vrača i nadu u oporavak i bolju budućnost jednog od najvećih drvoprerađivača u zemlji.

- Taj potez pokazatelj je da se pomaci događaju i osjećaju jer ljude smo vratili zbog povećanog obujma posla, no, svakako je stanje još uvijek daleko od bezbrižnog - veli Dario Puljiz, predsjednik Uprave DI Spačva d.d. Vinkovci, i potvrđuje da je izvoz u prvih osam mjeseci ove godine porastao za 26 posto.

Puljiz naglašava da porast obujma posla i otvaranje tržišta treba pratiti i isporuka sirovine. - Na nedavnim specijaliziranim sajmovima u Njemačkoj, uz obnovu starih, sklopljeni su i novi poslovi - kaže Puljiz, što ulijeva nadu u oporavak Spačve koja najviše izvozi u Italiju, Njemačku, Austriju, Francusku, Češku, Srbiju i Sloveniju. I prije gospodarske krize Spačva je najveći dio svoje proizvodnje izvozila, čak 70 posto, a sada oko 53 posto proizvoda i robe plasira na inotržište.

I usporedba podataka o dobiti govori o još uvijek teškom stanju u Spačvi, iako podatci dostavljeni Zagrebačkoj burzi kažu da je u prvoj polovini 2010. godine Spačva ostvarila dobit, dok je u isto vrijeme lani bila u gubitku od 9,9 milijuna kuna. Ukupni su Spačvini prihodi iznosili 98,6 milijuna kuna i povećani su za 16,6 posto.(glas-slavonije.hr)